MEET THE PEOPLE: JENTE LANGHOUT

Haar werkt komt op mij over als nonchalant en gemakkelijk. Hierdoor wilde ik meer te weten komen over haar werk en haar als persoon. Want is het niet complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik belde haar op voor een ‘koffiedate'. Koffie hebben we niet gedronken, maar een goed gesprek hadden we zeker. Meet: Jente Langhout (18) een interieur design-student.

Elke dag kijk ik op Instagram om te zoeken naar nieuwe creatievelingen, inspiratie en toffe mensen. Ik was weer bezig met m’n scroll rondje, toen ik op het account stuitte van een meisje dat een ‘minimum living’ verdient aan het bewerken van kledingstukken. Wauw, wat een kunst! Haar werkt komt op mij over als nonchalant en gemakkelijk. Hierdoor wilde ik meer te weten komen over haar werk en haar als persoon. Want is het niet complexer dan het op het eerste gezicht lijkt. Ik belde haar op voor een ‘koffiedate’. Koffie hebben we niet gedronken, maar een goed gesprek hadden we zeker. Meet: Jente Langhout (18) een interieur design-student.

Wat is je creatieve achtergrond?
Ik begon met tekenen, vooral doodle-en om de stress een beetje tegen te gaan, ook wel studie ontwijkend gedrag genoemd, haha. Daar ben ik eigenlijk nooit mee gestopt. Ik heb dat verder ontwikkeld naar schilderen. Vanuit hier kwam ik erachter dat dit ook op jasjes kon. And there it is; het bewerken van jasjes.

Omschrijf je kunst in je eigen woorden?
Muziek en popculture is een hele grote inspiratiebron voor mij. Het is dan ook heel fijn dat de meeste mensen die een verzoek doen vaak iets van een album cover op hun jasje willen. Zo heb ik al een jasje gemaakt met Lil Peep, maar ook één van Marilyn Monroe. Daarnaast heb ik de kans gekregen om op een gitaar een portret van Elvis Presley te schilderen. Dat vond ik echt héél vet.

Wat is de motivatie achter je kunst?
Ik vind schilderen gewoon superleuk. Het is een soort uitlaatklep voor me geworden. Ik word er heel rustig van. Verder vind ik het heel tof dat mensen bestellingen bij mij plaatsen. Maar het allerleukste is toch wel om mijn kunst terug te zien op Instagram. Of als ik dan door de stad loopt en ik zie ineens dat iemand mijn jasje aanheeft. Dat is toch zo’n fijn gevoel. Super motiverend ook.

Hoe zie je werkproces eruit?
Ik begin bij het schetsen. Hoe komt het er ongeveer uit te zien? Hierna stuur ik de schets door naar de klant. Als de klant tevreden is, ga ik beginnen aan de jas. Hierop ga ik in verschillende lagen te werk. Ik begin met één kleur en hier begin ik steeds meer detail aan toe te voegen tot ik bij het complete plaatje kom. Pas als laatste voeg ik de achtergrond toe. Het kan heel erg verschillen hoe lang ik over een jasje doe, maar meestal ligt dit tussen de 5 en 15 uur.

Wat voor invloed heeft Social Media op je werk?
Best wel veel. Ik haal bijvoorbeeld heel veel inspiratie van Instagram. Verder is het ook een heel goed medium om kunst te verspreiden en mijn werk te laten zien aan de wereld.

Wat / wie is je grootste inspiratie op creatief gebied?
Ik ontdekte Christian Benner op Instagram. Hij bewerkt leren jasjes in zijn eigen stijl. Hij werkt bijvoorbeeld met echt leer. Toen ik dat zag, was ik meteen verkocht en dacht: ‘Ik ga dit ook doen’. Zo gezegd, zo gedaan. Ik ben nu bezig met jasjes bewerken, precies zoals ik ze graag zie, met de hoop dat mensen mijn werk kunnen herkennen, ‘die is van Jente’.

Wat / wie is je grootste inspiratie in het leven?
Ik haal uit enorm veel verschillende mensen inspiratie. Zo is mijn moeder een grote inspiratiebron, maar ook verschillende vrienden en mensen die ik op Instagram tegenkom en me aanspreken. Op deze manier proberen ik verschillende goeie eigenschappen in mezelf op te nemen.

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Ik droom er zeker van om verder te gaan met mijn kunst. Ik zou er graag meer mee gaan verdienen. Maar, ik moet wel zeggen, dat ik het belangrijk vind om eerst mijn opleiding af te ronden, een kunst carrière is natuurlijk nooit een zekere zaak. Na mijn studie ben ik wel van plan om er vol voor te gaan! Ik zie bij ontzettend veel mensen op Instagram dat ze ervan kunnen leven, dat wil ik ook én dat kan ik ook!

Tijdens onze ”koffiedate” was er constant een creatieve sfeer. We zijn samen op pad gegaan en hebben direct foto’s gemaakt van de jasjes. Check it out!

Benieuwd naar Jente haar werk? Of wil jij ook zo’n tof jasje? Check dan haar Instagram @jentelangehout.

35