Meet Romy Dya: de girl die zingt op Martin Garrix’s nieuwe hit!

Romy Dya (31) was in december de Alarmschijf bij Radio 538 met haar featuresong “So Far Away” met Martin Garrix en David Guetta. Dit is gelukkig nog maar het begin, we zullen in de toekomst nog veel meer van Romy horen.

Romy Dya (31) was in december de Alarmschijf bij Radio 538 met haar featuresong “So Far Away” met Martin Garrix en David Guetta. Dit is gelukkig nog maar het begin, we zullen in de toekomst nog veel meer van Romy horen. Toch blijft ze lekker nuchter, naast haar carrière als zangeres en songwriter is ze moeder en geeft ze workshops bij KAF. In een exclusief interview hebben we gekletst over de workshops, haar persoonlijke loopbaan en haar beste songwriting tips.

Je geeft singer-songwriter workshops bij KAF, hoe zien deze workshops eruit?
Meestal geef ik eerst een kwartiertje theorie. We hebben het over waar je inspiratie vandaan kan halen. Over het algemeen geven mijn leerlingen aan dat ze dit uit de liefde en feesten halen. Echter wil ik dat ze verder kijken dan die onderwerpen. Zo kan je uit je lievelingsseries al toffe lines halen, of een tekst uit een boek wat je aanspreekt. Dat is je begin.

Hoe zorg je ervoor dat een nummer niet cheesy of corny wordt?
Het is echt een tussenweg van simpel met af en toe iets aparts waardoor het je aandacht krijgt. Je wilt niet dat het té letterlijk wordt geschreven, al kan dit soms leuk zijn. Benoem specifieke gebeurtenissen in je liedjes, dat maakt het speciaal. Hoe je het dan wel catchy maakt? Dat zijn dingen die ik uitleg tijdens mijn workshops.

Hoe ben jij zelf begonnen met zingen en schrijven?
Op mijn vierde zag ik voor het eerst zangeressen als Gloria Estefan, Whitney Houston en Mariah Carey. Hier komt mijn liefde voor muziek vandaan. Toen dacht ik, ik wil zangeres worden. Later werd het wat meer richting de soul van Erykah Badu tot aan Jill Scott. Heel breed. Dat is een beetje waar mijn basis is gelegd. Maar ook jazz, Ella Fitzgerald en Billie Holiday waren voor mij voorbeelden. Ik luisterde dan niet alleen naar de sound, maar verdiepte me ook echt in de teksten. Vanaf mijn 15e ben ik serieus gaan schrijven. Ik heb toen met heel veel rappers gewerkt, die vonden het leuk om een zangeresje op hun refrein te hebben. Zo heb ik gewerkt met Lange Frans en Baas B, Brace en Kempi.

Hoe kwam jij zo vroeg met deze mensen in contact?
Ik zette heel vaak muziek op internet en daardoor kwam ik vaak met mensen in contact. Echt al way back zat ik op PartyPeeps en Soundclick. Vanaf mijn 17e begon het echt een beetje te lopen. Toen kreeg ik meer releases. Tot ik op mijn 19e zwanger werd en even een paar stapjes terug deed om te focussen op het mama zijn. Maar dit had ik wel nodig ook, echt even grounded zijn en volwassen worden.

En nu een nummer met Martin Garrix en David Guetta, hoe is dit tot stand gekomen?!
Iemand die ik sinds mijn 17e ken, een vriend van mij, heeft altijd een oogje in het zeil voor mij gehouden. Hij was van, als je er klaar voor bent, dan neem ik je mee. Om het zo maar te zeggen. We hebben het wel vaker geprobeerd, zo heb ik ook een keer een nummer voor Sia ingezongen. Sia had het zelf al ingezongen, en haar zing je niet zomaar even voorbij. Dus dat was heel lastig en ik had zoiets van, dit gaat hem niet worden. En het werd hem ook niet. En nu dus bij dit nummer, So Far Away, is het wel gelukt.

Hoe was dit voor jou?
Ik had met deze track alles even losgelaten. Voorheen was ik altijd zo gefocust op het scoren van een hit. Daarbij had ik dit nummer niet zelfgeschreven, dus dat vond ik ook wel best lastig. Maar toen ik hiervoor werd gevraagd dacht ik, ik ga gewoon zingen en we’ll see. Is het gods wil, om het zo maar even te zeggen, dan gebeurt het. En is het gods wil niet, dan ook prima. Het is gelukt, en ik ben heel blij. Ik had dit allemaal niet verwacht en het is heel gek allemaal. Dit is nog maar het begin, ik ben er nog lang niet!

En nu, wat zijn je volgende stappen?
Ik ga lekker door. Ik had het stiekem zelf allemaal een beetje opgegeven. Ik wilde lekker les gaan geven, fulltime daarop focussen. Af en toe voor andere artiesten schrijven. Maar zelf als artiest had ik geen ambitie meer. Ik dacht, ik ben 31 dit gaat gewoon niet meer werken. En toen gebeurde dit. Voor mij was dit toch wel een teken van boven dat ik niet moet stoppen en vooral door moet gaan. Ik heb nog heel veel nummers liggen voor andere artiesten, maar ik heb nu ook zoiets van als zij het niet gaan doen, doe ik ze lekker zelf.

Wat vind je zelf het allerleukste om te doen? Zingen, schrijven of optreden?Dat vind ik moeilijk! Schrijven is wel echt mijn comfortzone, zingen zelf vind ik natuurlijk superleuk om te doen. Ik zing de hele dag door. Ik vind zingen en schrijven echt allebei heel leuk. Met optreden merk ik gewoon dat ik dat al een tijdje niet heb gedaan en dat ik daar echt weer in moet groeien. Maar dat komt wel.

Ga je ook nog door met lesgeven en workshops geven?
Ja, dat wil ik zeker blijven doen. Ik vind het heel leuk en ik krijg er veel energie van. Ik vind het geweldig als ik zie dat mensen er echt blij van worden. Dat werkt dan vaak ook bijna therapeutisch. 

Wat zou jij nog willen meegeven, als beste songwriting tip?
Ik heb altijd een aantal tips, niet één beste tip. Maar schrijf alles op wat je aan inspiratie op doet. Houd je telefoon, of een notitieboekje, altijd bij je en schrijf het op. Hoor je ineens ergens een toffe zin? Dan heb je misschien weer een nieuwe titel voor een song. Ik heb zelf een tijd gehad dat ik alleen maar titels aan het opschrijven was, en dat heeft voor mij enorm geholpen. Of ik loop in Amsterdam en dan krijg ik zo veel inspiratie binnen van alle kanten, als ik het dan niet opschrijf dan raak ik het kwijt. Dus: schrijf ALLES op!

27