SMIB Exposed finissage: DON’T JUDGE

Oh nee... de SMIB WORLD expo komt aan zijn einde. Op 15 december om precies te zijn. Wait, what? Dat is aanstaande vrijdag al. Juistem, maar ze gaan wel weg met een BANG!
SMIB finissage

Oh nee… de SMIB WORLD expo komt aan zijn einde. Op 15 december om precies te zijn. Wait, what? Dat is aanstaande vrijdag al. Juistem, maar ze gaan wel weg met een BANG!

Let’s rewind. SMIB is door KAF gevraagd om een expositie neer te zetten met werk van SMIB themself en kunstenaars die zij tof vinden. 28 oktober was de opening van de eerste verdieping die compleet gevuld is met werk van GRGY en zijn – awh, cute – oma. Daarop volgde de openingen van de 2de, 3de en laatste verdieping met werken van KOOPA, Locks the Painter, Keanu Schipper en Sander Ettema. Believe me, al deze werken zijn sick en het kijken waard. Je hebt nu nog de tijd om de expo te bezoeken dus wees straks niet in tranen en go!

Maar… we willen nu natuurlijk allemaal weten hoe SMIB de expo dan afsluit. Oké, oké I’ll tell you. SMIB houdt een open gesprek over kunst genaamd: DON’T JUDGE. Want wat is kunst nou eigenlijk? En wie beoordeelt dit? Samen met KAF vraagt SMIB de gasten en het publiek  om kunstwerken aan te dragen. Beurtelings komen de beelden van de gasten en het publiek aan bod en heeft ieder de ruimte om hierover de context toe te lichten. Op deze manier onderzoeken zij de betekenis en relevantie van kunst.

Wie er dan precies met jou en mij het gesprek aangaan? Je leest het stiekem al in de flyer hierboven, namelijk Jan Pier Brands, Aukje Dekker en Elten Kiene. Om even duidelijk te maken wie deze gasten zijn heb ik een korte omschrijving.

Jan Pier Brands, directeur WORM. WORM omschrijft zichzelf als “een Avantgardistische Staat, een fysieke en mentale staat, waarin we alternatieven en een pleisterplaats bieden tegenover dominante cultuurstromingen en van waaruit we ons gedachtegoed en kunst belijden en verspreiden in de wereld.” Wat hij daar exact mee bedoelt, gaan we vrijdag aan hem vragen :)!

Aukje Dekker, Eddie the Eagle Museum, Societeit Sexyland Het werk van Aukje is te kenmerken door de ontleding van zichzelf als kunstenaar en de systemen in de kunstwereld die waarde, betekenis en authenticiteit bepalen. Haar werk, zowel het proces als de presentatie, is nooit gesloten. Het wordt tot leven gebracht in de context van een tentoonstelling. De bezoeker is leidend. Wat gebeurt er? Hoe reageert de kijker?

Elten Kiene, spoken word-artiest, mede-oprichter en -organisator van het platform Woorden Worden Zinnen (opgericht in 2010) en onderdeel van het hiphopcollectief Brandwerk (opgericht in 2010). Sinds 2017 houdt Elten kantoor in het HipHopHuis, samen met Renee Trijselaar en Derek Otte. Het samenbrengen van verschillende werelden, met de woordkunst als belangrijkste onderdeel, loopt als een rode draad door al zijn werkzaamheden.

Zie ik jou daar? Doen we meteen een drankje. Tot vrijdag!

19