How was it: Bingewatchfestival: The Nation

'The Nation is een razendsnelle marathonvoorstelling, zoals een Netflix-serie op toneel. Het stuk laat zien dat er nooit maar één iemand gelijk heeft. Een 5 uur durende theaterervaring, inclusief maaltijd, waarbij je gegarandeerd op het puntje van je stoel zit!'
KAFLisaBoelsTheNation003

‘The Nation is een razendsnelle marathonvoorstelling, zoals een Netflix-serie op toneel. Het stuk laat zien dat er nooit maar één iemand gelijk heeft. Een 5 uur durende theaterervaring, inclusief maaltijd, waarbij je gegarandeerd op het puntje van je stoel zit!’

Dit is het eerste wat ik las over The Nation én precies de reden waarom ik razend enthousiast werd over het toneelspel. Op donderdag 23 november kon ik daarom mijn geluk niet op. The Nation strandde eindelijk aan in Kunstlinie Almere Flevoland.

Ik was druk bezig met tikken toen ik erachter kwam dat het al 5 uur was, shit, 6 uur begon de show al. Ik pakte gauw mijn make-up tasje erbij en plamuurde nog even mijn gezicht. Ja, a girl has to look good, ook in het theater – in het donker, I know -. Ik kwam aan in de Citylounge waar mijn vriendinnen al op mij stonden te wachten, druk gamend achter een arcade game, dat dan weer wel. Arcade game? Jep, deze – gratis – spellen stonden in de Citylounge op de bezoekers te wachten. Gewoon om je eventjes wakker te houden in de pauzes. We hebben, zoals we zijn, een wijntje gehaald bij de bar en zijn gaan zitten in de zaal en wat ik daar zag beloofde mij, stiekem, al een goede voorstelling. Je kon namelijk niet alleen plaatsnemen op de normale stoelen in de zaal, ook op het podium waren rijen voor het publiek neergezet.

 

Helaas ben ik een bangerik en als de dood dat ik ineens zelf mee moet doen in de voorstelling, dus ben veilig in de zaal gaan zitten. Het decor was spectaculair. Niet zoals bij musicals hoor… maar op een manier dat ik altijd dacht dat ik in een andere ruimte en dus aflevering zat. We starten met aflevering 1. Dit wordt heel tof weergegeven op het grote scherm op het podium, met introfilmpje – elke aflevering overigens, ook met aftiteling! Ze spelen schuin omdat het publiek op het podium en het publiek in de zaal ze moet kunnen zien spelen. Ik word alleen maar enthousiaster.

Na aflevering 2 begint de eerste pauze. We lopen de zaal uit en zien daar – oh my freaking god – chocoladebakken staan, gratis! Hoe dan? Daarnaast is er ook popcorn. Hoe blij wil je deze non-fitgirl hebben. De sfeer in de pauzes is goed, de DJ’s zijn lekker aan het draaien, bezoekers spelen op de arcade games, en ik, ik ben aan het eten. Life’s good.

Wees maar niet bang dat ik je mee ga nemen door alle afleveringen hoor. 5 uur op papier zetten is toch een beetje lastig, plus daarbij komt de voorstelling totaal niet tot z’n recht.  Maar ik vertel jullie wel waarom ik The Nation zo goed vind. The Nation zorgt voor een hele nieuwe manier van toneel ervaren. Een manier die ik zeker vaker wil zien in het theater, je blijft geboeid, de voorstelling is interactief en het is aangepast aan het nu. Wat ik namelijk het tofste vond? Dat zijn 3 dingen: vlogger Beer, die je alleen op de schermen zag en via spoken word vlogs maakte over wat er in de voorstelling gebeurde. Het feit dat ze camera’s gebruikte op toneel, wat direct te zien was op de schermen én dat ze gebruik maakte van een tiental acteurs die verschillende rollen speelde, zonder dat je dit direct door had. The Nation, deze theaterervaring zal ik niet snel vergeten.

Ennuhhh.. de afterparty was misschien een beetje té leuk. De volgende morgen werd ik met bonkende koppijn wakker. Niet doorvertellen ;-)!

Fotograaf: Lisa Boels

11